Вторник 19.03.2024
заоблаченост
6 °C
Къде се намирам:

naRiba.com

Списание

Морски риболовСписание Shore Jigging – Какво е това и как да хванем риба с тази техника

Shore Jigging – Какво е това и как да хванем риба с тази техника

5 votes, average: 5,00 out of 55 votes, average: 5,00 out of 55 votes, average: 5,00 out of 55 votes, average: 5,00 out of 55 votes, average: 5,00 out of 5 (5 гласа, средно: 5,00 от 5)
Трябва да сте регистриран, за да оцените тази статия.
Loading...

bluesniper_100MH

Shore Jigging – една от последните тенденции в риболова, която бързо навлиза сред българските риболовци, които обикалят южната ни съседка в търсене на борбени морски риби във водите на Средиземно море.

 

Произхождащ от Япония, методът „shore jigging“ бързо се разпространява из целия свят, намирайки огромен брой последователи, особено в страните с излаз на Средиземно море.

 

ТЕХНИКА

 

По същество, shore jigging представлява замятане на тежки примамки или джигове(пилкери) в различно дълбоки местности близо до морския бряг. Някои от най-добрите места за този вид риболов са стръмните скали, кейове, пристанищни докове и т.н., като основата на тази вълнуваща техника лежи върху хаотичните движения, които се предават от пръчката към джига(пилкера) ви, съпроводени от много навиване с макарата ви.

Принципно, при този вид риболов няма грешен начин на водене на примамката. Чувствайте се свободни да експериментирате и да съчетавате всякакъв вид бързи/бавни придърпвания с пръчката, всякакви бързи/бавни прибирания на линията. Обирането на линията ви може да бъде от много бавно до много бързо, като можете да правите и спирания по време на проводката. За въпросните спирания ще стане въпрос в следваща статия, която ще ви даде яснота за видовете джигове(пилкери) и правилният им подбор.

Риболова с джиг(пилкер) ви дава възможност да намерите слоя/дълбочина, в който е групирана рибата. Чрез този метод на риболов, вие можете да обходите всички водни слоеве в обсега ви на замятане, и на базата на това, къде рибата атакува, да се стремите да задържите примамката си на въпросната дистанция и дълбочина при следващите замятания.

Когато условията позволяват е хубаво да оставите примамката да потъне до дъното, след което да започнете проводката. Когато дъното е много скалисто или има голям брой предпоставки за закачане, вие трябва да се съобразите с това и да прецените кога да спрете пропадането на джига.

Когато риболова ви е в среда, в която има множество подводни скали(в повечето случаи това е средата, към която се стремите), когато имате атака, вие трябва да се стремите да имате пълен контрол върху рибата, така че да не и позволите да отиде към подводни пещери или да накара линията ви да минава покрай скали, което ще доведе до нейното протриване и късане.

 

В клипа отдолу можете да видите различни начини на проводка на джига.

 

 

ПРЪЧКА И МАКАРА

 

ymg_bluesniperЗа класическия вид „shore jigging“ ще ви е необходима пръчка с акция между 60 и 120 грама и стандартни дължини между 2.70м и 3.30м(предимно около 3.00м), в зависимост от тежеста на пилкерите, които използвате, както и от рибата, която сте тръгнали да преследвате. (за по-малките джигове, примерно <25 до 45 грама можете да използвате нормална спининг въдица с ¨medium¨ акция). Във въпросния класически „shore jigging“ обаче ще ви се наложи да използвате по-сериозни и скъпи въдици, които се предлагат на пазара. Тези въдици са специално изработени и предназначени да облекчат вашата „работа“ по време на риболов. Пръчките, които бих ви препоръчал от личен опит са Yamaga Blanks BlueSniper, Zenaq Muthos, Major Craft KG Evolution, Tenryu Powermaster. Пръчката, която не бих ви препоръчал е Xzoga Mastery (също от личен опит).

 

 

 

salina3-spinningОтносно макарата – тя трябва да бъде с предавателно число минимум 5.2:1, като оптимален размер е 6000, което ви дава възможност да навиете >= 300 метра плетено влакно с подходящ диаметър. Естествено, най-предпочитаните макари са Shimano Stella SW и Daiwa Saltiga, но в същото време има множество други макари в по-ниския ценови клас, като Okuma Salina, Okuma Cedros, SPRO Zalt Arc, Shimano Saragosa, Shimano Biomaster, Fin-Nor Inshore, Penn Conquer(само за САЩ). Общо взето, на пазара могат да се намерят много макари, които да ви допаднат като цена/качество.

 

 

 

 

 

ЛИНИЯ

 

jigline_mx8Горещо ви препоръчвам да изберете серия влакно, което е оцветено през определен метраж(това ще ви даде възможност лесно да разберете дистанцията, на която замятате, дълбочината, на която потъва примамката, както и точното местоположение по време на проводка), както и да е от серия, която е създадена shore jigging. (влакната за shore jigging са по-твърди, но същевременно с по-висока устойчивост към абразивни повърхности). Що се отнася до дебелината – използвайте линия (по японски стандарт PE), между #2 и #5 (или 20lb до 60lb), отново в зависимост от рибите, които преследвате. Такива влакна са Momoi JigLine MX8, Power Pro, YGK Jig Man, Varivas и т.н.

 

ЛИДЕР

 

Силно препоръчително е да използвате флуоро-карбонов лидер (с дължина около 1 метър) със здравина 40-80lb. Използването на лидер е много важно, тъй като:

  • прави примамката по-привлекателна за рибите (на теория флуоро-карбона клони към невидимост във водата)
  • флуоро-карбона е много по-абразивоустойчив от плетените влакна

Изключително добри производители на флуоро-карбонови лидери са Seaguar, Momoi, DUEL

 

ДЖИГОВЕ/ПИЛКЕРИ

 

На примамките ще обърна внимание в отделна статия Shore Jigging – Основни видове джигове(пилкери) и техните качества

 

Успех!

5 votes, average: 5,00 out of 55 votes, average: 5,00 out of 55 votes, average: 5,00 out of 55 votes, average: 5,00 out of 55 votes, average: 5,00 out of 5 (5 гласа, средно: 5,00 от 5)
Трябва да сте регистриран, за да оцените тази статия.
Loading...


Риболовен магазин naRiba.com
Най-новите коментари
  1. k-1 казва:

    Най-после нещо свясно във форума!Чакаме продължението!

  2. NGergov казва:

    Като цяло сатията е добра, номама някой забелчки и корекции:
    Пръчка: ккато цяло за риболова в северна Гърция няма кой знае какви дълбини или ако се намерят те са много трудно достъпни и пръчка с акция 15-60гр 2,7-3,0м е напълно достаъчно препоръчвам 2,7м защото точно от опит знам че 3.0м ти падат ръцете особенно с джиговео от 60,0 гр на горе.
    Има в този диапазон много добри китайски в Али-експрес. Посочените в статията са нечовешко скъпи а и като се има на предвид че се лови основно по трудносостъпни скали.
    2. За повода; На последък битува някаквяо залитане към къс повод, това замен не е правилно, повода се определя по дължината на пръчкта (това беше конкретизирано и от Маркос Виталис) повода до тртия вотач и от там до макарата. виждам и колеги вързали повода към основното с вирбел, това дори няма да го коментирам.
    последна препоръка в Али-експерес си има направо оригинални джигове на адски прилични цени.
    приятен риболов на всички

  3. NGergov казва:

    извинете ме за някой правописни грешки но няма редактор на текста

Вашият коментар

  naRiba.com


© 2004 - 2024 naRiba.com - Всички права запазени. naRiba.com и логото naRiba.com са регистрирана търговска марка. naRiba.com е продукт на Продрайв ПА ЕООД
Харесайте ни във Facebook!
Скрий - Вече харесвам naRiba.com