Понеделник 15.04.2024
ясно
22 °C
Къде се намирам:

naRiba.com

Списание

Морски риболовСписание Морски риболов в Гърция – част 1

Морски риболов в Гърция – част 1

2 votes, average: 5,00 out of 52 votes, average: 5,00 out of 52 votes, average: 5,00 out of 52 votes, average: 5,00 out of 52 votes, average: 5,00 out of 5 (2 гласа, средно: 5,00 от 5)
Трябва да сте регистриран, за да оцените тази статия.
Loading...

В последните години, риболова в южната ни съседка стана обичаен за голяма част от българските риболовци. Голяма част от българите ловят в сладководните водоеми в Гърция, изобилстващи от риба, тъй като гърците почти не риболовстват в реките и затворените водоеми, но и не малка част се отдават на морски приключения с доста по-бързите и хищни морски риби и мекотели. За съжаление, в последно време започваме да ставаме нежелани на някои от близките до България дестинации, заради тоновете боклук, които генерират някои колеги.

В тази поредица ще се опитам да ви запозная с видовете и техниките на морски риболов в Гърция (това разбира се са моите лични наблюдения и изводи). Важно е да се каже, че риба и мекотели има целогодишно, като със смяната на сезоните се сменят и рибите, които можете да преследвате, както и местата, които предпочитат обитават.

Много е важно да познавате морските обитатели, които обитават Средиземно море, тъй като срещата с някои от тях може да бъде доста болезнена, а в някои случаи и с фатален край.

Започвам с най-разпространения, а именно Морския таралеж

морски таралеж

морски таралеж

Това създание се среща навсякъде. Обикновено се придържа към скалисти или бетонни повърхности, но в не малко случаи можете да го срещнете и по пясъка.

Ако го настъпите ще ви заболи доста. По-големия проблем идва от това, че игличките му са като много тънко стъкло и се натрошават на ситни парченца, които остават в кракът ви. Ако настъпите таралеж, незабавно потърсете медицинско лице или човек, който има опит с тези неща. Парченцата трябва да бъдат извадени, раната да бъде промита, тъй като в противен случай раната ще забере и ще ви докара куп други неприятности.

Втората, но най-голяма опасност е Морския дракон

морски дракон

морски дракон

Драконите са много разпространени и силно отровни. Убождането му е адски болезнено, а при алергия може да доведе дори до смърт. Незабавно трябва да потърсите лекар.

Обикновено се движат в по-дълбоки води и бягат от многото шляпане по плажа, така че вероятността от случайна среща и убождане не е голяма.

Но вероятността да хванете на всякаква стръв (включително воблер и пилкер) е доста голяма. Избягвайте всякаква близост с рибата. Отровните шипове са на гръбната и перка, както и на края на хрилните капаци. Дори с отрязана глава, може да подскочи и да ви убоде. Най-добре е да използвате кохери за откачане на рибата.

И все пак – тази риба е доста вкусна. Гърците я тачат много и твърдят, че от дракона става най-вкусната рибена чорба.

Следващата отровна риба се казва Скорпид

скорпид

скорпид

Вероятността да хванете Скорпид с въдица не е много голяма, но не е и малка. Доста по-опасен е за гмуркачите, които може да не го забележат и да станат негова жертва.

Рибата не е смъртоносна, но убождането е много болезнено и травматогенно.

Скорпидът също се слави с отличните си кулинарни качества.

 

 

Друга потенциална опасност е Морената

морена

морена

 

Морената се крие в цепнатини, между камъни и скали. Тя дебне своите жертви от засада. Когато са най-уязвими, тя атакува мигновено, вкарвайки коктейл от различни токсини с острите си зъби. Долната и челюст се разкача, както при змиите. Ако сте в обсега и, тя няма да се поколебае да ви захапе.

Ухапването е много болезнено и може да доведе до много инфекции. В малко от случаите може да има и по-неприятни последици. Хубаво е да внимавате къде газите.

 

В общи линии, това са тварите, от които трябва да се пазите най-много. Същевременно не забравяйте, че всичко, което живее в морето е хищник. Повечето обитатели разполагат с много остри зъби, клюнове и т.н. Дори от непреценена небрежност, можете да получите неприятна рана или убождане.

 

Следва продължение …

2 votes, average: 5,00 out of 52 votes, average: 5,00 out of 52 votes, average: 5,00 out of 52 votes, average: 5,00 out of 52 votes, average: 5,00 out of 5 (2 гласа, средно: 5,00 от 5)
Трябва да сте регистриран, за да оцените тази статия.
Loading...


Риболовен магазин naRiba.com

Вашият коментар

  naRiba.com


© 2004 - 2024 naRiba.com - Всички права запазени. naRiba.com и логото naRiba.com са регистрирана търговска марка. naRiba.com е продукт на Продрайв ПА ЕООД
Харесайте ни във Facebook!
Скрий - Вече харесвам naRiba.com