Четвъртък 18.04.2024
заоблаченост
5 °C
Къде се намирам:

naRiba.com

Списание

Морски риболовСписание Морски риболов с полиангистро

Морски риболов с полиангистро

16 votes, average: 4,13 out of 516 votes, average: 4,13 out of 516 votes, average: 4,13 out of 516 votes, average: 4,13 out of 516 votes, average: 4,13 out of 5 (16 гласа, средно: 4,13 от 5)
Трябва да сте регистриран, за да оцените тази статия.
Loading...

Тази статия участва в конкурс

В последните години терминът „полиангистро“ стана много популярен и почти всеки, който се интересува се от морски риболов в Гърция е чувал за него.Проблемът е, че в България този метод не се използва и информацията за него е изключително оскъдна.В следващите редове ще се опитам да обясня възможно най-подробно този изкючително ефективен риболов.

Терминът, както може би се досещате, произлиза от гръцки и в буквален превод означава много кукички.Много от колегите биха казали, че този метод изобщо не е спортен, но гърците изключително си го тачат и има защо- той е изключително лесен и ефективен.Такъмът представява парче влакно(монофил или метален повод), на който са привързани голям брой куки.С помощта на този способ могат да се ловят почти всички видове риби, населяващи гръцките морета, както мирни риби, така и зли зъбати хищници.Освен риби, на този такъм нерядко се хващат и октоподи.

Риболов на мирни риби

-Рибите, които може да очакваме са:кефал, платерина и различни саргосови риби.

-При този риболов, за разлика от спининга, например, въдицата и макарата нямат такова ключово значение.При риболова на мирни риби с полиангистро са необходими пръчка с дължина над 2,70м и макара с размер 3000-3500.Акцията на въдицата е добре да бъде в диапазона 20-60гр.За основно влакно се ползва монофил с диаметър 0,20-0,25мм.

-Трябват ни още щукарска стиропорена тапа среден размер и самото полиангистро, което е специално за риболов на мирни риби.То се прави от 10 или 15 броя куки №6 или 8, с разстояние между тях около 2см.

–Нанизва се тапата на основното влакно и се застопорява. На около метър под нея връзваме вирбел с карабинка.Важно е да се отбележи, че вирбелите трябва да са качестени, тъй като често се хващат килограмови риби, способни да отворят некачествена карабинка. На вирбела закачваме ухото на полиангистрото.Не се използват никакви тежести!

-За стръв се използва хляб.Най-подходящи са франзелите, тъй като падат много
по-трудно от обикновен хляб, но при липса на такива може да се ползват обикновени филии.След разделяна на франзелата на две, законтряме най-долната кука в единия край на хлебчето и навиваме спираловидно останалите куки.Последната също законтряме в кората и сме готови!Някои колеги предпочитат тесто вместо хляб.То се прави от обикновено пшенично брашно, примсено със силно накълцана, повмирисана сардина.

-Подходящи места са такива без вълни и силно течение. Най-резултатен е риболовът в пристанища или около петното на някой мръсен канал.В тези места рибата се събира и задържа заради големите количества леснодостъпна храна.

-Замята се навътре и въдицата се поставя на стойка.След приблизително 10-15 мин, хлебчето се размеква и образува хранително петно.Рибите започват да осмукват хлебчето и някоя от тях се убожда на стърчащите куки.Засича се веднага след като видим, че тапата тръгва в някаква посока.

Ето схема на самият монтаж.

img1

Риболов на хищници

-Рибите, които можем да очакваме са:лаврак, лефер, малко маятико, лица, змиорки, дракони и октоподи.

-За разлика от риболова на мирни риби, тук такъмите трябва да са по-сериозни.
Най-добрата дължина за въдица е в порядъка на 2,70-3,00м.Акцията е необходима да бъде над 80гр.Размерът на макарата трябва да е 4000-5000 и е хубаво да има „бейтрънър“, ако ли не се отхлабва аванса.Основното влакно трябва да е много здраво.Абсолютен минимум е 0,35мм монофил.При желание може да се ползва дебело плетено влакно.

-Полиангистрото, което се ползва, се прави или от дебел 0,40-0,50 монофил или от метален повод(той трябва да е мек и подходящ за възли, иначе те се развързват много бързо).Използват се 8 или 10 куки №2.Трябват ни подвижни олова с тегло 30 или 60гр в зависимост от вълнението.Здравият вирбел и силиконовият амортисьор също ще влпязат в употреба.

-На основното влакно се нанизва оловото, а след него и амортисьора.След тях се вързва здрав вирбел с карабинка.На карабинката се закача ухото на полиангистрото.

-Най-добрата стръв за хищници е прясната ЦЯЛА сардина.Най-добрият вариант е да си я купите от местните сергии.Ако не намерите такава, може да си носите осолена такава.Замразената също става, но не е толкова миризлива и атрактивна, а и пада много лесно, защото е кашава след като се размрази.ПРи отсъствие на всякаква сардина може да се ползва някой местна риба, например мъртъв зарган.

-Най-долната кука се забива през едното око на рибата и излиза през горната част на черепа.Останалите се навиват спираловидно около тялото, но не се забиват в месото.Накрая влакното се пристяга с конец или „свинска опашка“ към тялото.Хубаво е преди да се заметне да се направят малки прорези по кожата на рибката, тъй като по този начин се отделят маслата и ароматите, които се съдържат в нея.

-Подходящи места са такива с голяма дълбочина- пристанища, буни или кейове. Лови се също и от скали, пред които има голяма дълбочина и скални образувания.Лаврак най-често се хваща в пристанищата, а лефер в по-открити води.

-При този вид риболов обикновено се замятат няколко на брой въдици и поради тази причина се поставят сигнализатори- най-често звънчета.Хубаво е пръчките да са закрепени надеждно, защото аз съм виждал отлитащи във водата пръчки.Както вече казах авансът трябва да е отхлабен,тъй като ударите са наистина жестоки.Задължително е да си носите кеп, защото рибите които гоним са големи, а са възможни и едри октоподи, които нямат вадене без кеп.

Ето схема на монтажа:
img2

Изработване на полиангистро

Използва се така нареченият „скрит възел“, който ми е трудно да обясня, затова прилагам някои видео уроци за това как се прави полиангистро.За тези, които не искат да си го правят сами мога да кажа, че полиангистро се продава във всеки един рибарски магазин.Цените варират от 1,5 до 3 евро в зависимост от броя и размера на куките, както и материала, който е ползван за изработката.Постепенно и нашенските магазини също започнаха да ги продават на цени от около 5-6лв.

Ето един видео урок за това как се прави полиангистро.


Ето някои мои улови на мирни риби(извинявам се за месарските снимки).

result

result 2
Надявам се да съм бил полезен на всеки, който е решил да практикува нашето невероятно хоби във кристално чистите води на южната ни съседка.Наслука!

Автор: С.Марков/njoyz

16 votes, average: 4,13 out of 516 votes, average: 4,13 out of 516 votes, average: 4,13 out of 516 votes, average: 4,13 out of 516 votes, average: 4,13 out of 5 (16 гласа, средно: 4,13 от 5)
Трябва да сте регистриран, за да оцените тази статия.
Loading...


Риболовен магазин naRiba.com
Най-новите коментари
  1. zdravkozv казва:

    отдавна търсех такава информация!

  2. Diod казва:

    Здравейте! Отскоро следя сайта и форума. Много се зарадвах, когато попаднах на секция „списание“ . Смело мога да твърдя, че всички статии са изключително добре написани в развлекателен стил. Аз лично се интересувам живо от морския риболов, било то в България или Гърция. Статията, която току що прочетох някакси събуди двойнствени чувства у мен- да, информацията споделена в нея е подбрана изключително добре и е ясно представена. Това, което ми на мен лично ми липсваше е едно по-забавно и неангажиращо представяне на информацията. Иначе както е споделено в статията, информацията за този вид риболов е наистина оскъдна, а тази статия се появява във време, в което все повече колеги се насочват към риболов в Гърция. Този си коментар се каня да напиша вече цяла седмица, но все не намирах време. Ясно осъзнавам, че не е редно да гласувам толкова късно, но днес видях докога е срокът. С гласовете, които поставих на различните статии, вероятно променям класиранеъо, но се опитах да бъда максимално обективен. Поздрави и успех на всички кандидати.

  3. Diod казва:

    Егати тирадата се получи, съжалявам!

  4. heliometer казва:

    Не е най-забавното четиво, но добро инфо по темата се намира доста трудно.

  5. atvasplase казва:

    способът на риболов с полиангистро е наистина много удачен при условие ,че има риба.сега живея в кипър и мога само да ви пиша,че тук освен куркуна и конели(за мен и двете риби са паразити)други без късмет или лодка рядко се хващат.започнах от днес (09,09.2016)да практикувам риболов с полиангистро и при улов отново ще пиша или ще поставя снимки-НАСЛУКА

  6. HITMAN казва:

    Монтажите и двата трябва да са с тежест .. иначе хляба няма да потъне

  7. Vesoadams казва:

    Здравейте само да добавя в гърция често се вижда магазин джъмбо от там си купувам полиангистро за 0,50 евро

Вашият коментар

  naRiba.com


© 2004 - 2024 naRiba.com - Всички права запазени. naRiba.com и логото naRiba.com са регистрирана търговска марка. naRiba.com е продукт на Продрайв ПА ЕООД
Харесайте ни във Facebook!
Скрий - Вече харесвам naRiba.com