Вторник 16.07.2024
разпръснати облаци
35 °C
Къде се намирам:

naRiba.com

Списание

Морски риболовСписание Регистрация на лодка в Гърция

Регистрация на лодка в Гърция

2 votes, average: 4,50 out of 52 votes, average: 4,50 out of 52 votes, average: 4,50 out of 52 votes, average: 4,50 out of 52 votes, average: 4,50 out of 5 (2 гласа, средно: 4,50 от 5)
Трябва да сте регистриран, за да оцените тази статия.
Loading...

lodka

 

 

След многобройните запитвания, които получавам от приятели, реших да напиша тази статия, която ще улесни много колеги при регистрацията на лодка в Гърция.

Както знаете, напоследък в Гърция бяха хванати доста българи, които решиха да обърнат хобито си в бизнес, за да избият разходите… В тази връзка гръцките власти в много региони започнаха да санкционират и малките лодки, които нямат регистрация, както и лодките с чужда регистрация, от които се извършва риболов (любителски).

Следващата информация е на база на пътя, който съм извървял, за да регистрирам лодката си в Гърция. Тук подчертавам, че цялото ми оборудване е закупено ново. Лодката не е регистрирана никъде преди това. Правя това уточнение, тъй като, ако лодката е била регистриране преди това, тя трябва да бъде отписана от съответното място, а в набора от документи трябва да има и такива с „апостил“.

Лодката ми е риб с размер 4.5м, основен двигател 30 коня и помощен двигател 2.5 коня и е регистрирана в Йерисос.

Стандартната регистрация на моторна лодка е с район на плаване до 2 морски мили от суша. В моя случай лодката е регистрирана с район на плаване до 10 морски мили (което изисква помощния двигател и допълнителното оборудване, което ще подчертая след задължителното оборудване по-долу)

 

Кои лодки подлежат на регистрация?

По закон в Гърция – всяка една лодка с двигател, без значение от размера й подлежи на регистрация! Това, че не сте били проверявани или закачани, или сте минали със забележки и/или представяне на фактури за лодката/мотора и основно оборудване не означава, че сте изрядни пред закона.

Плавателни съдове, които НЕ подлежат на регистрация са:

 1. Плавателни съдове без двигател с обща дължина до 2 метра
 2. Немоторизирани плавателни съдове, които са изцяло собственост на на морски или ветроходни клубове, за които съответните клубове декларират пред пристанищните власти
 3. Малки плавателни съдове, използвани от професионални риболовни кораби(обозначени с името на кораба, на който принадлежат)

 

Трябва ли ви капитанско и в кои случаи?

 

Капитанско е необходимо, когато плавателния съд е:

1. Без значение от вида или материала, от който е направен:

– разполага с извънбордов двигател с мощност над 30 конски сили

– разполага с вътрешен / извънбордов или бордови бензинов двигател с мощност над 40 конски сили

– разполага с бордови дизелов двигател над 70 конски сили

2. Е надуваем / риб или производен:

– разполага с извънбордов двигател с максимална мощност над 15 конски сили

– разполага с вътрешен / извънбордов или бордови бензинов двигател с мощност над 40 конски сили

– разполага с бордови дизелов двигател над 50 конски сили

3. Е джет

4. Е ховъркрафт

Капитанско НЕ ви е необходимо когато плавателния съд е:

1. надуваем с двигател до 15 конски сили

2. конвенционален (пример: полиестерна лодка) с двигател до 30 конски сили

 

Документи и такси:

Всички документи, които представяте ТРЯБВА да бъдат преведени на гръцки. Преводите трябва да бъдат направени от лицензиран преводач. Апостил не е необходим за нито един от документите. Тъй като ще имате такива, които ще бъдат на английски/немски и т.н., препоръчвам да намерите преводач грък, който да ги преведе директно от английски/немски и т.н. на гръцки, тъй като българските преводачи ще ви искат двойна такса (например имате CE сертификат на английски. Ще бъдете таксувани за превод от английски на български и след това таксувани за превод от български на гръцки, което е смешно…)

 1. А.Ф.М. – това е гръцки данъчен номер. За да го извадите ви трябва грък, който го играе като гарант. (Издаването му е безплатно. В повечето случаи гърците, които ви станат гаранти ще ви поискат около 100 евро за услугата)
 2. Фактури за лодка и двигатели – оригинални фактури за закупуване на лодката и двигателя/ите. Желателно е да бъдат с печат, въпреки че са напълно валидни и без такъв.
 3. CE сертификати за лодката и двигателите (ако плавателния съд е след 16.06.1998) – това е малко измислена точка, тъй като CE сертификатите се издават на фирмата производител на лодката/двигателя, а той на свой ред издава и подпечатва декларацията за съответствие (точка 4). При мен лично се заядоха за CE сертификата за лодката (който няма как да е оригинален поради предходното изречение) и просто му сложих един мокър печат от вносителя на лодките.
 4. Сертификат/декларация за съответствие на лодката и двигателя/ите – Това трябва да си го изискате от вносителя/дилъра на лодката/двигателя. Трябва да има мокри печати на тези документи. Изобщо, носите ли някакъв документ – слагайте мокър печат.
 5. Каталог/брошура/проспект за двигателя/ите от производителя – това можете да си го вземете от книжката или онлайн от сайта на производителя. Обикновено тези данни фигурират в горната декларация.
 6. Снимки на лодката – 3-5 снимки
 7. Снимки на собственика – 3 броя
 8. Екотакса 15 евро за лименархио
 9. Такса 15 евро за документ за собственост
 10. Декларация, че лодката не е (не е била) регистрирана на друго място – това е декларация в свободен текст на гръцки
 11. Такса 20 евро за АЕП
 12. Такса за е-вписване 50 евро за АЕП

Въпросните такси се плащат в лименархиото и в банката. За точки 11 и 12 трябва да се разходите до общината и на база на техните бележки да си заплатите в банката.

 

Задължително оборудване на лодката (до 2 морски мили)

 1. Спасителни жилетки сертифицирани по SOLAS или ISO 12402 (за разлика от България, където се признават САМО тези по SOLAS) – броят им се формира като брой пасажери в талона +1 (ако лодката ви е регистрирана за 4 човека, то трябва да имате 5 жилетки) +2 детски жилетки
 2. Спасителен кръг с въже с дължина 15 метра
 3. 3 сигнални ракети и 1 димка
 4. Аптечка
 5. Навигационни светлини на лодката
 6. Неръждаемо ножче
 7. Водоустойчив фенер
 8. 20 метра въже, с което лодката може да бъде дърпана
 9. Котва с въже
 10. Пожарогасител (желателно 3 литра)
 11. Кофа с въже
 12. Плаваща котва
 13. Рог за мъгла
 14. 2 гребла
 15. Спасителен плот/Разгъваема лодка, която може да побере 50% от екипажа (10 морски мили)
 16. Помощен/резервен двигател (10 морски мили)
 17. VHF радиостанция (10 морски мили) – издаването на MMSI номер е напълно безплатно, но изисква лодката да е вече регистрирана.

 

Допълнителни „екстри“

 1. Желателно е да имате флаг на държавата, в която плавате, и флаг на държавата, в която е регистрирана лодката. Най-отгоре седи флага на държавата, в чиито води плавате.
 2. Трябва да си направите застраховка на лодката за инциденти, замърсяване и т.н.
 3. Надписи с имената и номера на лодката на левия и десния борд

– височина на шрифта 6 см – за лодка до 4.5 метра

– височина на шрифта 7 см – за лодка от 4.51 до 6.5 метра

– височина на шрифта 8 см – за лодка от 6.51 до 7.5 метра

– височина на шрифта 10 см – за лодка над 7.51 метра

 

Снимки на част от документите:

 

ВИНАГИ носете в себе си оригинали на документа за собственост и паспорта на лодката, които ще ви бъдат издадени, както и капитанското си.

Това са нещата, за които се сещам на първо четене. Ако имате въпроси, можете да ги задавате под публикацията. Ако се сетя нещо допълнително ще го допълня в статията. Ако някой от отговорите на въпросите си струва, също ще бъде добавен в статията. Надявам се да съм бил полезен 😉 С пожелания за безаварийно и спокойно плаване и много риби!

2 votes, average: 4,50 out of 52 votes, average: 4,50 out of 52 votes, average: 4,50 out of 52 votes, average: 4,50 out of 52 votes, average: 4,50 out of 5 (2 гласа, средно: 4,50 от 5)
Трябва да сте регистриран, за да оцените тази статия.
Loading...


Риболовен магазин naRiba.com
Най-новите коментари
 1. radeto казва:

  Саше, едно голямо БРАВО! Никой досега не е правил такова нещо. Със сигурност ще е полезно за много колеги! Браво!!!

 2. piked казва:

  Браво и благодаря колега за полезната информация, която си споделил. Моят въпрос е дали подаването на всички документи става лично от собственика на лодката или е възможно някой друг да мине процедурата по регистрация, без да присъства самият собственик.

  • fixxer казва:

   Регистрацията може да ти я направи друг човек с пълномощно, като трябва да му дадеш и копие на личната карта. Пълномощното ще трябва да е преведено, но моя съвет е да го направите в Гърция.

 3. lozzy.68 казва:

  Много полезно и актуално !!!Браво, всичко това ,,се струва да СЕ ЗНАЕ,за да няма проблеми и сакатлъци с …комшиите ,както и с наши Колеги ,които не са решили да превръщат риболовния си РАЙ в АД !!!Много слука и Големи РИБИ !!!

 4. nikola65 казва:

  Супер полезна информация, за което много благодаря. Поздравления!
  Един въпрос:
  За надуваема лодка 2,60-3,00м. с ел.мотор 30-40 либри, ще е нужна ли някаква регистрация и за какво? Документи за произхода на лодката и мотора?
  Предварително благодаря!

 5. uniqaudio казва:

  Прекрасна статия. Едно голямо браво на колегата. Само едно не става ясно, а и в английските и други форуми с препоръки също относно това за какви съдове се изисква капитанско. Например за надуваема лодка или риб с двигател НАД 15 конски сили ВКЛЮЧИТЕЛНО е необходимо капитанско или за лодки с двигател до 15к.с. включително не е необходимо капитанско. Самият аз притежавам лодка с двигател 20к.с.и свидетелство за водач на кораб до 40б.т. по море, но мисля, че за много колеги това малко доуточнение ще бъде много полезно за да не се оказват в издънка съгласно гръцкото законодателство.

 6. k.stanchev казва:

  Здравейте!

  А с чужда регистрация лодки допускат ли се да плават и какви са изискванията?
  В България почти всички яхти са регистрирани в офшорки.

  • fixxer казва:

   Плаването на регистриран плавателен съд няма как да го ограничат. До колкото разбрах от тази година ще има някакви разрешителни за риболов за лодки, плаващи под чужд флаг. Ще обновя темата възможно най-скоро с актуалната ситуация.

 7. lulelu казва:

  Ще се радвам Много това да стане и в България, но да подлежат на капитански право и регистрация всички черупки обитаващи денонощно водоемите ни, то се знае защо…..

 8. flycho казва:

  Поздравления fixxer, страхотна статия! Дали вече има информация за тези разрешителни за любителски риболов, които могат да се вадят за лодки, регистрирани в България?

 9. ewto казва:

  А това само за в морето ли важи? Как стой въпроса за сладководните водоеми?

 10. NIP казва:

  не е точно така за гумени лодки до 4 метра пренасяни сгънати НЕ се Изисква регистрация . за граждани на ЕС тези лодки не се регистрират освен в страната на собственика.
  Останалото е поти вярно.
  Не се изисква и ри. лиценз за любителски риболов

 11. patto казва:

  Здравейте,
  Необходима ли е регистрация на риболовен каяк?
  Дължината му е над 3.2м и се задвижва с педали.

 12. joro_ludoto казва:

  Да попитам нещо важно.Как седи въпросът с двигаъелите двутактови и четиритактови ,което е важно според мен.Дали може да се регистрира лодка с двутактов двигател или задължително четиритактов,относно екология ,райони син флаг и тн.

 13. koch казва:

  Много полезна информация! За което благодаря! Искам само да попитам какво се случва , когато си закупил лодката втора ръка от частно лице или фирма в България и имаш договор за покупко-продажба на колесар и лодка, но оригиналната фактура за лодка и мотора са към предишния собственик, ще ги приемат ли 2те неща?

 14. ross69 казва:

  Здравейте всички !
  Моля за съдействие и помощ за регистриране на малка лодка 3 м. надуваема и 6 кс.. двигател в Гърция.
  Имам фактури за закупуване и ще преведа документите за съответствие , но за ефеми и там другуте неща
  нямам представа как мога да се оправя . Нямам познати гръцки граждани и неговоря езика и за това моля ако някой който вече е регистрирал и желае (може) да помогне в цялата процедура срещу заплащане рабира се да се свърже с мен .
  За контакт моля пишете на rossjordan1969@gmail.com или съобщение тук
  Благодаря на който се отзоват и на слука на всички !

Вашият коментар

 naRiba.com


© 2004 - 2024 naRiba.com - Всички права запазени. naRiba.com и логото naRiba.com са регистрирана търговска марка. naRiba.com е продукт на Продрайв ПА ЕООД
Харесайте ни във Facebook!
Скрий - Вече харесвам naRiba.com